Jak odstranit běžné skvrny z textilií i jiných materiálů

Jak odstranit běžné skvrny z textilií i jiných materiálů

Skvrny pořídíte velmi jednoduše a včasným zásahem můžete způsobené škody eliminovat na minimum, přinášíme vám pár tipů, jak na to.

Při odstraňování skvrn z látkových materiálů vždy nejdříve přípravek vyzkoušejte na části, která není pohledová nebo je na nejméně viditelném místě. Skvrny od propisovací tužky ideálně odstraňujeme čerstvé, pak můžeme použít obyčejnou Alpu francovku. Na bílých látkách lze úspěšně odstranit i staré skvrny, ale je potřeba použít bělidlo.

Klasické letní nehody, jako jsou skvrny od třešní, nejdříve přeperete v teplé mýdlové vodě, poté namočíte látku do živočišného mléka, nakonec látku vypereme běžným způsobem. Skvrny od trávy odstraníte z bavlněných a lněných látek běžným praním, případně bělením na bílé látce. Velice dobře odstraňuje skvrny čistý líh, který nejdříve nakapeme na látku, poté přidáme trochu vody a dočistíme saponátem.

Skvrny od jablek se na přírodních materiálech dají vyčistit potřením citronovou šťávou, na materiálech z umělých vláken se prakticky vyčistit nedají. Dekorativní předměty ze slámy nejlépe vyčistíme směsí vody, citronové šťávy a kuchyňské soli. Nezapomeňte je před uložením nechat důkladně vyschnout, sláma je přírodní materiál a může plesnivět. Proutěný nábytek vyčistíte kartáčem namočeným ve slané vodě. Nikdy nepoužívejte jedlou sodu, proutí by vám zčernalo. Sůl je všestranný čistící prostředek, můžete ji využít na mosaz, sklo, oživuje kokosové rohože, odstraňuje skvrny od čaje, piva a rzi. Kůra z pomeranče vyčistí skvrny na nábytku od propisovacích tužek a inkoustu. Perfektně také čistí předměty z kůže. Letící ptáček dokáže ledacos, pokud se mu tedy podaří přesný zásah, seškrábejte vrstvu nejdříve nožem, vykartáčujte a poté dočistěte octem. V kuchyni se občas stane, že se vám omastek dostane na zeď, výborně poslouží obyčejná bílá křída, kterou necháte na zabělené místo působit 24 hodin a potom křídu lehce oprašte.

0 0 vote
Article Rating

Předchozí článek

Co máme společného s Keltskou kulturou?

Další článek

Méně známé koření a jak se dá využít, část 1.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments