Celulitida: Jak vzniká a jak se jí zbavit?

Celulitida: Jak vzniká a jak se jí zbavit?

Celulitida, často označovaná také jako “pomerančová kůže”, je problém, který trápí mnoho žen po celém světě. I když není zdravotním rizikem, mnozí ji považují za estetický problém, který negativně ovlivňuje sebevědomí. 

Co je celulitida?

Celulitida je stav, kdy se pod kůží hromadí tukové buňky a vytvářejí nerovný vzhled pokožky. Nejčastěji se objevuje na stehnech, hýždích, břiše nebo pažích. Mohlo by se zdát, že celulitida hrozí pouze při nadváze, není tomu ale tak, celulitida postihuje často i štíhlé jedince, a to nezávisle na věku či pohlaví. Její vznik je ovlivněn různými faktory, mezi které patří zejména hormonální změny či životní styl. 

Co celulitidu způsobuje?

Genetika: Genetická predispozice hraje při tvorbě celulitidy významnou roli a lze ji prostě jen zdědit.

Životní styl: Sedavý způsob života, nedostatek pohybu nebo také špatná volba potravin – zejména pak potraviny s vysokým obsahem cukrů, tuků a soli.To vše může k tvorbě celulitidy přispívat. 

Zadržování vody: Hromadění tekutin v těle, které může být způsobeno nadměrným příjmem soli nebo hormonálními změnami, vede k otokům a zhoršení celulitidy.

Hormonální změny: Hormony, především estrogen a inzulín mají vliv na distribuci tukových buněk a krevní oběh. Estrogen například snižuje průtok krve do pojivové tkáně, což může vést k tvorbě celulitidy.

Stárnutí: Jak stárneme, kůže ztrácí svou pružnost a pojivová tkáň se oslabuje, to způsobuje, že je celulitida viditelnější.

Jak s celulitidou bojovat?

Zdravý životní styl: Správná strava a pravidelný pohyb jsou základem prevence a zmírnění celulitidy. Strava bohatá na ovoce, zeleninu, vlákninu a bílkoviny pomáhá udržovat zdravou váhu a podporuje funkci metabolismu. Pravidelný pohyb zlepšuje krevní oběh a posiluje svaly, což přispívá k pevnější pokožce.

Pitný režim: Dostatečný příjem vody pomáhá tělu zbavit se toxinů a nadbytečné vody, což může snížit otoky a zlepšit stav pokožky. Doporučuje se pít minimálně 2 litry vody denně, přičemž v horkém počasí nebo při fyzické aktivitě by měl být příjem vyšší.

Laserové ošetření: Moderní estetická medicína nabízí řadu neinvazivních ošetření, která využívají laser nebo radiofrekvenci k rozbíjení tukových buněk a stimulaci tvorby kolagenu. Tyto procedury mohou poskytnout výraznější a dlouhodobější výsledky než tradiční metody.

Masáže a lymfodrenáže: Manuální lymfodrenáž nebo speciální masáže zaměřené na zlepšení průtoku krve mohou pomoci rozbít tukové usazeniny pod kůží.

Kosmetické produkty: Na trhu existuje řada krémů a gelů, které slibují zlepšení vzhledu celulitidy. Mnoho z nich obsahuje kofein nebo retinol, které mohou dočasně zpevnit pokožku a zlepšit její vzhled. Účinek těchto produktů je však často omezený a krátkodobý.

Dieta a kontrola váhy: Zdravá a vyvážená strava, která obsahuje dostatek antioxidantů, to je klíč ke zbavení se celulitidy. 

Celulitida je běžnou součástí lidského těla. Nejčastěji je ovlivněna jak genetikickými predispozicemi, tak životním stylem. I když se jí nelze zcela zbavit, existuje řada způsobů, jak její vzhled zmírnit. Základem je zdravý životní styl, pravidelný pohyb, dostatečný pitný režim.