Mořské řasy a jak je využívat v kuchyni

autor

na téma
Mořské řasy a jak je využívat v kuchyni

Mořské řasy jsou pomalu rostoucí vodní rostliny, které se nachází na dně moří a jejich části jsou ohebné a pružné. Obsahují velké množství vlákniny, spoustu vitamínů, minerálů a bílkovin.

Některé druhy mají stejnou hodnotu bílkovin jako hovězí maso. Existuje mnoho druhů řas a každá má své prospěšné látky. Například řasy Wakame jsou výborné na posílení krevního oběhu a čistění krve.

Mořské řasy je také vhodné pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku, hodí se k přípravě mnoha jídel a pochutin. Řasy Nori můžete nalézt jako příchuť v rýžových krekrech.

Velmi zajímavá je také pražená úprava do tvaru tenkých plátků. Takto upravené řasy můžete přidávat do polévek nebo si je jen tak chroupat samotné. Praktické využití mají řasy k přípravě vegetariánské a veganské kuchyně.

Pokud máte rádi kaviár, tak můžete zakoupit jeho náhražku právě z mořských řas. Můžete ho používat stejně jako kaviár z jiker, hodí se tedy do salátů nebo jako obloha na chlebíčky. Oproti rybímu kaviáru však neobsahuje cholesterol ani tuky. Příznivci domácího sulcu mohou využít surovinu agar, s jejíž pomocí velmi jednoduše připraví výbornou, a hlavně zdravější variantu huspeniny. Zrovna tak můžete agar využít jako želatinu k přípravě dortu. Největšími producenty surovin z mořských řas jsou asijské státy. Jejich pěstování vyžaduje čisté vody a mnohdy ruční sběr.

Řasy pozitivně působí na náš imunitní systém a mají nízký obsah kalorií. I malé množství řas může mít vysoký obsah živin a stopových prvků, a proto stejně jako u ostatních surovin platí, že konzumace je vhodná v rozumné míře.