Rostlinná strava je pro naše tělo obrovským přínosem v několika směrech. Nejvíce však v našem zdraví. Konzumace rostlinné stravy snižuje riziko onemocnění cukrovkou 2. typu.
Tato vazba mezi rostlinnou stravou a cukrovkou 2. typu bude ještě účinnější, pokud do vaší každodenní stravy zahrnete pouze zdravé rostlinné potraviny jako je např. ovoce, zelenina, luštěniny nebo ořechy a naopak vyřadíte rafinované cukry a škroby.
Americká studie ukazuje, že po přechodu na rostlinnou stravu se u jednotlivce snížilo riziko cukrovky až o 30%.
Samozřejmě se nejedná pouze o dodržování rostlinné stravy, vše funguje ve spojení s pravidelnou fyzickou aktivitou.
Výhody rostlinné stravy
Důvodů k tomu, proč se rozhodnout pro rostlinnou stravu, je mnoho. A ať už se rozhodnete stravovat se výhradně rostlinně nebo jen snížit poměr živočišných zdrojů, určitě tím jednoznačně získáte.
- Téměř nulový výskyt civilizačních chorob
- Žádná obezita
- Krevní tlak v normě
K dalším kladům rostlinné stravy neodmyslitelně patří také prokazatelná psychická pohoda.
Čtěte také: Počet veganů ve světě stále roste, k omezení konzumace masa nabádají i celebrity.
Cukrovkou trpí ⅓ celkové populace, což je důsledkem špatné životosprávy, jejíž hlavní součástí je samozřejmě právě stravování. Ve většině případů lidé boj prohrávají, nebo celý život musí prožít omezeně.
Volba je na každém z nás. Důležité je také vědomí, že veganství není dieta, nýbrž životní styl, který prospěje nejen našemu zdraví, ale také přírodě a živočichům.