10 potravin, kterým byste se měli vyhnout

autor

na téma ,

Rakovina je všude kolem nás. Procenta lidí, které tato nemoc pohltila, stále přibývají.
Kdyby jste mohli tomuto závažnému onemocnění předejít, udělali byste to?
Zde je 10 potravin, které když vynecháte – pravděpodobně snížíte riziko onemocnění a svému zdraví prospějete.

Geneticky modifikované potraviny (GMO)

Rychle rostoucí průmysl geneticky modifikovaných plodin infiltruje naši zásobu potravin alarmujícím tempem. Více než 90% naší kukuřice a sóji je nyní geneticky modifikováno. Odborníci se shodují na tom, že adekvátní testování nebylo provedeno dříve, než byly GMO potraviny přidány do seznamu složek tisíců výrobků. Jinými slovy, nikdo – včetně pěstitelů a výrobců GMO potravin – nezná dlouhodobý účinek, který budou mít na lidské zdraví. Pokud je to možné, tak kupujte pouze organické výrobky (což znamená, že produkt není geneticky modifikován).

Mikrovlnný popcorn

Od chemicky potaženého sáčku až po skutečný obsah je mikrovlnný popcorn klíčovým v debatách o rakovině plic po celém světě. Nejenže jsou jádra a olej pravděpodobně GMO (výrobce nemusí zveřejňovat), pokud nejsou organické, výpary z umělých máslových příchutí obsahují diacetyl, který je pro člověka velice toxický.

Konzervy


Většina plechovek obsahuje sloučeninu zvanou bisfenol-A (BPA), u které bylo prokázáno, že geneticky mění mozkové buňky potkanů. Mnoho plastových výrobků, vodovodní potrubí a mnoho dentálních kompozitů také obsahuje BPA. Kupujte proto raději mraženou nebo čerstvou zeleninu.

Grilovaná červená masa


Grilované maso skvěle chutná, ale američtí vědci zjistili, že tento způsob přípravy masa je velice nebezpečný pro lidský organismus. Při grilování na ohni totiž vznikají heterocyklické aromatické aminy neboli karcinogenní látky. Při grilování červeného masa dochází ke změně chemické a molekulární struktury masa. Proto je mnohem zdravější a lepší masa péct.

Rafinovaný cukr


Nejzastoupenější složkou drtivé většiny potravin je fruktózový kukuřičný sirup (HFCS) a další rafinované cukry. Dokonce i hnědý cukr je vysoce rafinovaný. Rafinované cukry (a potraviny obsahující rafinované cukry) jsou zdrojem velkých inzulínových výkyvů a živí růst rakovinných buněk. Protože většina dodávek cukru v USA je vyrobena z geneticky modifikované (GMO) cukrové řepy. Zdravější možností je například organický med, kokosový cukr nebo javorový sirup.

Solené, nakládané a uzené potraviny


Tyto produkty typicky obsahují konzervační látky, jako jsou dusičnany, které mají prodloužit trvanlivost. Přísady používané ve zpracovaných potravinách se mohou časem hromadit ve vašem těle. Tyto toxiny nakonec způsobují poškození na buněčné úrovni a vedou k onemocněním, jako je například rakovina. Když se uzené potraviny vaří při vysokých teplotách, dusičnany se přeměňují na mnohem nebezpečnější dusitany.

Slazené nápoje


Nápoje plněné fruktózovým kukuřičným sirupem (HFCS), barvivy a řadou dalších chemikálií, jsou velmi špatné pro každý aspekt vašeho zdraví. Mají pro lidské tělo nulovou nutriční hodnotu a okrádají tělo o živiny, které dostane z jiných potravin.

Bílá mouka


Pokud je mouka rafinovaná,pak mizí veškerá její nutriční hodnota. Glykemický index bílé mouky je velmi vysoký – což znamená, že zvyšuje hladinu inzulínu bez nutričního paliva. Sacharidy jsou přeměněny na cukry vaším tělem, takže produkty, které obsahují bílou mouku, mohou vést ke zvýšené inzulínové rezistenci. Jednoduché cukry (jako rafinované uhlohydráty) jsou preferovaným zdrojem paliva pro rakovinu.

Chované ryby


Více než 60% ryb spotřebovaných ve Spojených státech pochází ze zemědělských chovů, kde jsou ošetřovány antibiotiky, pesticidy a jinými karcinogenními chemikáliemi. Ryby jsou napěchovány v obrovském množství do malého prostoru. Ztrácejí tak podmínky nutné ke zdravému růstu.

Hydrogenované oleje


Rostlinné oleje jsou chemicky extrahovány ze svého zdroje poté chemicky ošetřeny s přídavkem chemikálií, aby se změnil pach a chuť. Jsou plné nezdravých omega-6 tuků a bylo prokázáno, že mění strukturu našich buněčných membrán.