Přes léto si můžete kdykoliv zakoupit jablka na farmářských trzích, ty ovšem často přes zimu nejsou v provozu nebo se omezí sortiment o zeleninu a ovoce. Pokud nechcete kupovat jablka v obchodních řetězcích, je potřeba se do další sklizně zásobit, a to může být problém, když nemáte chladné, tmavé a suché místo k dispozici.
V novostavbách bytových domů je příliš teplo i ve sklepě, byty se už téměř vůbec nestaví s komorou, kde by bylo okno a tím i chladno. To samé platí pro rodinné domy, které mají pouze základovou desku, ale žádný sklep. Staré sklepy zase mohou být vlhké a tam jablka velice rychle napadne plíseň. Kdo má balkón nebo terasu, může jablka v lískách uskladnit venku. Rozhodně vám venku nevydrží celou zimu, ale aspoň si můžete nakoupit větší množství od prodejce jablek, kterého nemáte při cestě každý den. Venku v chladu vydrží jablka pár týdnů. Když klesnou teploty pod bod mrazu, jablka nesmí zůstat venku.
Sušení jablek
Nejznámějším způsobem je usušit jablka nakrájená na plátky v troubě, sušičce a někdo zvládne i na topení. Usušená jablka skladujte v suchu zabalená v sáčku. Kdo chce, může je navléknout na provázek, ale bude vám na ně sedat prach. Na štrúdl nebo jablečné koláče se hodí jablka nastrouhaná nebo nakrájená na plátky, která můžete zamrazit. Připravte si balíčky, které použijete celé, protože zmražená jablka od sebe budete dostávat velice těžko.
Zavařování jablek
Zavařování je dalším způsobem, jak mít jablka v zásobě. Zavařit je můžete rozmixovaná nebo nastrouhaná, ty použijete také na pečení nebo jako přesnídávku. Jablečné přesnídávky v sobě mají hodně vlákniny a ta by měla být součástí našeho jídelníčku v dostatečném množství. Sušená nebo zavařená jablka můžete při úpravě ochutit skořicí, muškátovým oříškem nebo hřebíčkem. Připravíte si tak zároveň skvělé dobroty na dlouhé zimní měsíce.