Tento koláč se hodí pro chladné zimní měsíce a jeho příprava je velice jednoduchá.
POSTUP:
Odměřte si 150 g másla a javorový sirup podle chuti, přidejte dřeň z vanilkového lusku nebo nastrouhanou citronovou kůru. Všechny tyto ingredience vyšlehejte do krémové podoby. Připravený krém ponechte stranou a vypracujte další část korpusu.
Rozklepněte 3 vejce, přisypte 50 g hladce mleté špaldové mouky a vrchovatou lžičku prášku do pečiva. Přidejte 125 g jemných ovesných vloček. Vše smícháte dohromady a potom přidáváte postupně předešlé ingredience vyšlehané do krému.
Směsí naplníte dortovou formu a část si ponechte stranou na pozdější použití. Oloupejte jablka a nakrájejte je na plátky. Plátky jablek naskládejte na povrch korpusu a navrch nasypte vlašské ořechy, lžičkou přidejte kousky zbylého těsta.
Pár tipů pro vás:
Pokud nemáte rádi špaldovou mouku nebo ji nemáte k dispozici použijte bílou mouku. Těsto půjde připravit i z bílé mouky, jen bude chuťově jiné.
Prášek do pečiva můžete zakoupit také v prodejnách se zdravou výživou s označením BIO.
Formu předem vymažte máslem a vysypte moukou. Citronovou kůru strouhejte pouze z chemicky neošetřeného citronu.
Podle vlastní chuti přidejte na korpus k ořechům také rozinky nebo mandle. Nemusíte je předem nijak upravovat, ořechy se sami při pečení opraží.
Javorovým sirupem můžete polít ingredience také na povrchu koláče. Pokud nemáte rádi javorový sirup, použijte například datlový, tento sirup je sladší, takže pozor při dávkování.
Pečete v předehřáté troubě maximálně na 200 °C zhruba hodinu. Koláč můžete podávat se šlehačkou.
Team NewMag vám přeje dobrou chuť.